NDSM toen & nu / past & present


Titel: NDSM toen & nu / past & present
Auteurs: Bas Kok, Elisabeth Spits, Marlies Hummelen
Redactie: Marlies Hummelen
Jaar: 2017

Bloeien, ten onder gaan en herrijzen uit je eigen as: de NDSM is de Phoenix van Amsterdam. Wie het terrein van de voormalige scheepswerf nu bezoekt, belandt in een wervelende mix van kunst, bedrijven, festivals, markten en restaurants. Het decor: industriële loodsen, rauwe betonhellingen, dukdalven, kranen en katrollen.
Ooit was de NDSM de grootste scheepswerf van Nederland, maar in 1984 ging het bedrijf failliet. Waar nu kunstenaars werken, kantoren staan en spetterende concerten plaatsvinden, werkten ooit duizenden arbeiders aan oceaanstomers en mammoettankers.
In dit boek trekt de bijzondere levensloop van de NDSM aan je voorbij in bijna 200 prachtige foto’s, van een keur aan fotografen. Grote namen uit het verleden als Cas Oorthuys en Frits Rotgans naast hedendaagse collega’s als Marc Faasse en Jaap Scheeren.
Elisabeth Spits, oud-conservator van het Scheepvaartmuseum Amsterdam, beschrijft het werfverleden; schrijver/journalist Bas Kok, schrijver/journalist gaat in op de periode van 1984 tot 2018. Verder bevat het boek plattegronden, een tijdlijn, een schema van het scheepsbouwproces en de complete werflijst. Mijn bijdrage: de informatieve bijschriften, de coördinatie en de redactie.