Tomado


Subtitel: Van der Togt’s Massa-artikelen Dordrecht 1923-1982
Auteurs: Marlies Hummelen, Chris Reinewald, Paul Mertz
Redactie: Olga van Hoorn, Marlies Hummelen
Uitgever: Boekschap
Ontwerp: VA design
Jaar: 2013

Zoals hedendaagse Nederlandse huishoudens vrijwel allemaal wel ‘iets van IKEA’ bezitten, zo gold dat een halve eeuw geleden voor Tomado. Het bedrijf heeft Nederland in de jaren vijftig en zestig gevuld met afdruiprekjes, gardes, theelichtjes, snelkookpannen, koffiemolens en niet te vergeten het onvolprezen Tomado-boekenrekje.
Wat was dat precies voor bedrijf? En waaraan heeft het zijn plek in ons collectieve geheugen te danken? Dit boek vertelt de rijke geschiedenis van Tomado: familiebedrijf, oer-Hollandse fabrikant van huishoudelijke artikelen, ambitieuze bouwer van vooruitstrevende fabrieken, beeldbepalend bedrijf in het Nederland van na de oorlog.
Chris Reinewald en Paul Mertz gaan in hun bijdragen in op respectievelijk de plaats van Tomado in het design van die dagen en de vooruitstrevende reclame-uitingen. Ik beschrijf de roerige geschiedenis van het bedrijf en zijn oprichters, de broers Jan en Wim van der Togt – een klassiek verhaal van opkomst, bloei en ondergang. Daarnaast heb ik met de hulp van veel oud-werknemers het bijzondere fabricageproces uit de doeken kunnen doen. Samen met Olga van Hoorn deed ik ook de redactie.